Bahá'í Library Online
.. . .
.
Back to Newspaper articles archive: 2000


A WWF nevű nemzetközi természetvédelmi szervezet felhívására a legnagyobb világvallások vezetõi jelezték, hogy készek tevõlegesen is részt venni a természeti értékek megóvásában. Fülöp edinburghi herceg, a WWF tiszteletbeli elnöke ezen a héten állapodott meg az egyházak képviselõivel az általuk javasolt, szent ajándékoknak nevezett programokról.
Egy évig húzódó tárgyalássorozat eredményeként 26 természetvédelmi program végrehajtásáról állapodott meg a napokban a WWF nevű nemzetközi civil szervezet a legnagyobb világvallások egyházi méltóságaival. A Katmanduban, Nepál fõvárosában megszületett együttműködési megállapodást a bahái, buddhista, dzsánista, hindu, keresztény, muzulmán, sintoista, szikh, taoista, zoroasztriánus és zsidó egyházak, illetve vallások képviselõi mellett Fülöp herceg, a WWF tiszteletbeli elnöke látta el kézjegyével.

Az érintett egyházak 26 felajánlással – az õ szóhasználatukban „szent ajándékkal” – kívánnak hozzájárulni a természetpusztítás megállításához. Buddhista javaslatra Mongóliában visszaállítják a hópárducra vonatkozó vadászati tilalmat, ami talán megállíthatja a mindössze 700 egyedbõl álló populáció további fogyását. Görög ortodox keresztények a monostoraikhoz tartozó mezõgazdasági területeken hamarosan három biogazdálkodással foglalkozó mintafarmot hoznak létre, ahol a helybeli földműveseket oktatásban részesítik, és áruik eladásában is segítenek. A Kínai Taoista Szövetség, amely Kínában 40 millió hívõt számlál, arra figyelmezteti követõit, hogy mondjanak le a kínai hagyományos gyógyászat egyes termékeirõl (mint például a medveepehólyag, a hím tigrisek karma és nemi szerve, az orrszarvúk szarva), mivel ezek veszélyeztetett fajok testrészeibõl készülnek.

Az Egyesült Államok két legnagyobb zsidó vallási szervezete a fenntartható módon kezelt erdõkbõl származó termékeket népszerűsíti a felhasználók között. Észak-Amerikában, a Nagy-tavak vidékén a Benedek-rendi nõvérek bekapcsolódnak az ökológia iskolai oktatásába, és tiltakozó akciókat szerveznek az Erie-tavat sújtó veszélyeshulladék-szennyezés ellen.

Dr. Claude Martin, a WWF fõigazgatója a mind ez ideig példátlan akció elindítása után azt nyilatkozta: a szent ajándékok segítségével az egyházak több milliárd aktivistát mozgósíthatnak a természetvédelmi célok érdekében, s az egész világon mintául szolgálhatnak a hívõ emberek számára.


©Copyright 2000, Nepszabadsag

.
. .