Bahá'í Library Online
.. . .
.
Back to Newspaper articles archive: 2003


oppdatert: 14.03.03 | 08:00

Allah, Jahve og Gud er den samme

Et bilde med persiske skrifttegn gjengir Bahai-troen i et nøtteskall. På øverste linje møter vi Guds verden. I midten finner vi profetene - og nederst menneskene som tar imot deres budskap.

Tekst: Rolf Rolfsen

Bahai-troen i persiske skrifttegn, slik Mari Haugen presenterer sin religion nâr hun stâr pâ stand. Foto: IVAR MØLSKNES
- Vi tror at det til alle tider har vært bare én religion, og at skaperen er den samme enten han omtales som Allah, Jahve eller Gud, sier Mari Haugen som de siste dagene har stått på stand for Bahai. Det skjedde på utstillingen «Tro i treff» i Menneskerettighetshuset i Trondheim.


Samme tro


Kjente profeter som Krishna, Buddha, Moses, Jesus og Muhammed har til ulike tider fortalt om den ene guden. Feilaktig er disse profetene blitt fremstilt som stiftere av religioner som står i motsetning til hverandre, men i virkeligheten dreier det seg altså om en og samme tro, ifølge bahaiene.


De foreløpig siste av Guds budbringere var perseren Baha'u'llah og hans samtidige Bab, som levde på 1800-tallet. De kan betraktes som paralleller til Jesus og døperen Johannes, forteller Mari.


Kjærlighet viktig


Kjærlighetsbudskapet går igjen både i buddhisme, kristendom og de andre religionene, og det har en sentral plass også i Bahai. Mari og hennes trosfeller betrakter hele menneskeheten som en enhet fordi alle er like mye verd og fortjener samme respekt.


«Gjør ditt beste hver dag, slik at dine gjerninger kan bli vakre bønner», lyder et profetord, og i et slikt perspektiv er det ikke plass for baktalelse og kritikk av andre. Dette er to av de største syndene, som vi setter på linje med mord og ildspåsettelse, legger hun til.


Selv er Mari døpt og konfirmert i Nidarosdomen, og fortsatt går hun av og til i den kristne kirken, for barnetroen har hun ikke fornektet. Den er bare satt inn i et større perspektiv etter at hun kom i kontakt med den yngste av verdensreligionene. Det skjedde for 15 år siden under nokså uvanlige omstendigheter.


Sang salmer


- Jeg var veldig syk og langt nede. For å finne trøst sang jeg salmer for meg selv, og plutselig fikk jeg et syn i våken tilstand. Ved siden av Jesus på korset så jeg en smilende mann i sid kappe, og i bakgrunnen fikk jeg øye på en stor bygning med gullkuppel. Det var en gjennomrystende opplevelse, og jeg strevde lenge med å identifisere den smilende mannen og den skinnende bygningen. Etter mange undersøkelser fant jeg ut at det var vismannen Abdul-Bahá og Bahai-templet på Karmelfjellet i Israel jeg hadde sett, og jeg skjønte fort at det var i denne religionen jeg hørte hjemme.


Nå betrakter hun også kalenderen med nye øyne, for et bahai-år består av 19 måneder med 19 dager i hver. Det betyr at Mari nitten ganger i året feirer nittendedagsfest sammen med andre bahaier i Trondheim.

©Copyright 2003, Adresseavisens sentralbord (Norway)

Following is the URL to the original story. The site may have removed or archived this story. URL: http://www.adressa.no/trondheim/article.jhtml?articleID=414776


.
. .