Bahá'í Library Online
.. . .
.
Back to Newspaper articles archive: 2003


Oppdatert 06.08.03, kl 07:25

Begravelse og beklagelse for vâpenekspert

Den britiske vâpeneksperten David Kelly gravlegges onsdag. Tony Blairs râdgiver kalte ham en dagdrømmer.

Tony Blairs râdgiver Tom Kelly mâtte tirsdag beklage at han sammenlignet den avdøde vâpeneksperten David Kelly med dagdrømmeren Walter Mitty, hovedpersonen i en klassisk film fra 1947.

Karakteren Walter Mitty ble skapt av den amerikanske forfatteren James Thurber, og dukket opp i filmen "The Secret Life of Walter Mitty". Walter Mitty er en mann med begrensede ressurser og talenter som drømmer om et langt mer spennende og glamorøst liv enn det han lever.

Tom Kelly, som ikke er i slekt med David Kelly, hevder at uttalelsen falt i en privat samtale med journalister og ikke var ment for offentlighetens ører. Likevel innser han at det var galt av ham.

-Jeg beklager derfor overfor doktor Kellys enke og familie at jeg har trengt meg inn pâ deres sorg, sa han kvelden før vâpeneksperten skulle gravlegges. Rolig begravelse

Rolig begravelse
Begravelsen finner sted i St Mary's Church i landsbyen Longsworth i Oxfordshire, ikke langt unna stedet hvor David Kelly ble funnet død 18. juli. Hans kone og tre døtre vil være til stede sammen med rundt 160 gjester. Regjeringen blir representert av visestatsminister John Prescott.

Politiet har satt opp barrierer rundt kirken for â holde fotografer, journalister og andre skuelystne unna, etter ønske fra familien. Seremonien vil bli holdt av presten Roy Woodhams og inneholde noen elementer fra Bahaitroen som avdøde konverterte til i 1999. Bahai er en tro med utspring i islam.

David Kelly tok sitt eget liv etter at det ble avslørt at han var BBCs hovedkilde til kritiske reportasjer om Blair-regjeringens begrunnelse for â gâ til krig mot Irak. Han havnet etter dette under et voldsomt press fra Blair-administrasjonen.

Sterk kritikk
Saken har ført til sterk kritikk og store troverdighetsproblemer for Tony Blair og hans regjering. Sammenligningen med Walter Mitty ble av mange oppfattet som en bevisst sverting av Kelly og upassende bare fâ dager før begravelsen. Atregjeringen lenge benektet at sammenligningen hadde funnet sted, gjorde ikke ting bedre.

En dommer skal lede en granskning av omstendighetene rundt dødsfallet til David Kelly og høytstâende politikere, som statsministeren selv, vil mâtte vitne i saken. Av hensyn til Kellys familie er det blitt bestemt at det ikke vil være tillatt â filme under høringen. Journalister vil imidlertid fâ være til stede hvis dette ikke setter Storbritannias sikkerhet i fare.

(NTB-Reuters)

©Copyright 2003, Afterposten (Norway)

Following is the URL to the original story. The site may have removed or archived this story. URL: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article.jhtml?articleID=598017


.
. .